Menuetto vapaat toimitilat

Energiansäästövinkkejä toimistoihin

Lämmitys ja ilmastointi

– Yhden asteen muutos sisäilman lämpötilassa vaikuttaa noin 5 % lämmityskustannuksiin. Sisäilman suosituslämpötila on noin 20 – 22 astetta.
– Avotoimistoissa lämpötilan säätäminen kaikkia miellyttäväksi voi olla joskus haasteellista, koska lämpötilan aistiminen on yksilöllistä. Keskustelkaa avotoimistossa keskenänne siitä, mikä on tilassa työskenteleville sopiva sisälämpötila.

Toimistolaitteet

Järkevät ja tehokkaat energiansäästöasetukset pienentävät sähkön kulutusta ja alentavat kopioinnista aiheutuvia kustannuksia.   Tarvittaessa voidaan pyytää kopiokoneen toimittajaa asentamaan valmiiksi käyttötarpeisiin sopivat energiansäästöominaisuudet sekä neuvomaan käyttöopastuksessa vastuuhenkilöille laitteen virransäästöautomatiikan säädöt.

Vanhoissa toimistolaitteissa valmiustilojen sähkönkulutus on usein suurempi kuin uusissa energiatehokkaissa laitteissa.   Laitteen ympäristövaikutukset kannattaa huomioida jo laitetta hankittaessa. Suurempi ja tarkempi näyttö – suurempi sähkönkulutus. Valitse kone käyttötarkoitusta vastaavaksi.

Työasema, kuten monet muutkin sähkölaitteet kuluttavat sähköä jonkin verran normaalisti sammutettunakin, jos sen virtajohto on kytkettynä tai sitä ei ole sammutettu yleensä virtajohdon yhteydessä olevasta päävirtakytkimestä.

Vinkkejä, kuinka voit säästää toimistolaitteiden energiankulutusta:

– Yksi laite – monta etuutta: alhaisemmat hankintakustannukset, pienempi energiankulutus, tilan tarve pienempi, vähemmän huoltoa ja ylläpitoa edellyttäviä laitteita, paperinkulutuksen vähentäminen säästää energiaa, paperin tuotannon, kuljetuksen ja hävityksen eri vaiheet kuluttavat paljon energiaa
– Aseta virransäästötilat kohdalleen
– Sammuta laitteet yöksi ja viikonlopuksi – säästä sähköä ja pidennä näytön käyttöikää
– Sammuta näyttö ja oheislaitteet lopetettuasi aina kun lähdet työpaikalta, menet pidempiaikaiseen kokoukseen, menet ruokatauolle

Näytönsäästäjät eivät säästä sähköä, vaan niiden tehtävänä on estää paikallaan pysyvien kuvaelementtien ”palaminen” kiinni kuvaruutuun liikuttamalla kuvaa. Monimutkaiset näytönsäästäjät voivat jopa kasvattaa työaseman virrankulutusta. Energiantehokkain näytönsäästäjä on musta, tyhjä ruutu.

Huom! Varmista toimintakäytänteet aina ensin yrityksen omista toimintaohjeista.

Valaistus

– Energiatehokkuutta kiinteistössä lisää halogeenilamppujen vaihtaminen loisteputkiin ja energiansäästölamppuihin.
– Pöly ja lika heikentävät valaisimien valaisutehoa.
– Energiatehokkuutta lisää luonnonvalon hyödyntäminen.
– Sammuta tarpeettomat valot.
– Energiaa säästetään, kun illalla viimeisenä tiloista lähtevä muista sammuttaa valon ovipielen katkaisijasta.

Vesi

– Älä anna veden valua turhaan.
– On tärkeää pitää vesikalusteet kunnossa ja huoltaa niitä tarpeen mukaan.
– Ilmoita pienistäkin vesikalusteiden vuodosta vikailmoituslomakkeella tai ottamalla suoraan yhteyttä kiinteistön toimitilajohtoon. Jo pienikin vuoto saattaa aiheuttaa suuren vedenkulutuksen kasvun ja lisän vesikustannuksiin.